Wat past bij jou?

Welke caravan indeling past het beste bij je budget? 

Een grote caravan is duurder. Dat klinkt logisch. Een grotere caravan heeft vaak meer ruimte en een andere indeling. Er zijn dus verschillende mogelijkheden. Het is goed om dit te realiseren, zodat je een caravan kunt kiezen die niet alleen past bij je gezin en kampeer gezelschap, maar ook bij je budget.

Grote caravans

Grote caravans hebben vaak een ruime zithoek, met een grote keuken en een vast bed. Dit bed kan bestaan uit een vrijstaand bed, waar je dus omheen kunt lopen, twee aparte eenpersoonsbedden of een bank die kan worden omgebouwd tot bed.

Hoe groter de caravan, hoe meer ruimte er vaak is voor de badkamer in de caravan. De grootste versies hebben een redelijk grote badkamer. Deze kan voorin de caravan achter de disselbak zitten, maar ook in het midden van de caravan. Dit geeft dan de mogelijkheid voor bezoek om gebruik te maken van de wc zonder dat ze door de slaapkamer hoeven te lopen. Bij een badkamer in het midden van de caravan, vaak boven het wiel, is het namelijk mogelijk om een schuifdeur te sluiten waardoor de wc is afgesloten van de slaapkamer en de keuken.

Hoe groter de caravan, hoe groter de keuken. Er is dan meer ruimte op het aanrecht en voor een koelkast van een goede grootte, een oventje en meer opbergruimte.

Mr green

Grotere caravans hebben vaak zitgelegenheid voor 4 tot 6 personen. Je kunt dus comfortabel zitten met andere personen in de caravan.

Voorheen waren er nog caravans die maar liefst 2 zitjes hadden. Er zat dan halverwege de caravan een kleiner zitje, ter hoogte van de keuken. In de nieuwere modellen komt dit eigenlijk niet meer voor. In nieuwere modellen is het niet meer de bedoeling dat banken worden omgebouwd tot bed, ondanks dat dit vaak nog wel mogelijk is.

Gezinscaravans, bijvoorbeeld, beschikken vaak over een aparte slaapkamer voor de kinderen met een stapelbed. Soms is het zelfs mogelijk om hier twee stapelbedden te creëren voor in totaal 4 kinderen.

Middelgrote caravans

Bij middelgrote caravans is alles iets minder ruim dan bij grote caravans. Dus kleinere zitjes, een kleinere keuken en een kleinere badkamer. Deze caravans zijn veel beter te trekken door een auto, wat ook niet onbelangrijk is. De manoeuvreerbaarheid van een auto+caravan combinatie is veel meer aangepast op de rijvaardigheid van de gemiddelde persoon.

Kleine caravans

Ben je maar met z’n tweeën en heb je een kleiner budget? Dan is een kleine caravan ook heerlijk. Deze neem je gemakkelijk mee op reis. Bovendien is een kleinere caravans vaak heerlijk knus. Deze hebben vaak een klein zitje en een bed, maar toch nog ruimte voor een keuken en badkamer. Deze caravans zijn vaak gebouwd voor 2 personen, zoals een echtpaar.

Er zijn ook kleinere caravans met slechts een bank die kan worden omgebouwd tot bed, zonder dus een extra vast bed. Dit zijn de kleinste versies.

Welke caravan past bij jouw gezin en past bovenal bij je budget? Hoe kleiner de caravan, hoe kleiner de prijs. Gemak is echter ook een factor die meespeelt.