Nieuw of tweedehands?

Een nieuwe of tweedehands caravan kopen?

Anno 2015 zijn de nieuwste caravans van alle gemakken en luxe voorzien. Het is alsof je in een vakantievilla op wielen slaapt. Heerlijk, en een stuk goedkoper dan een villa van steen op een duur stuk grond.

Al deze gemakken en luxe komt echter ook met een prijskaartje. Nieuwe caravans zijn duurder dan oudere modellen of tweedehands caravans. Alles is dan wel nieuw en ongebruikt. Het is wel zo fris dat er nog niemand op de kussens en het matras heeft gezeten en geslapen.

Nieuwe caravans

Nieuwe caravans zullen bovendien in de eerste jaren waarschijnlijk weinig onderhoud verven. Hoe ouder de caravan, hoe groter het onderhoud. Dit onderhoud heeft natuurlijk zijn prijskaartje.

Het is een afweging die je moet nemen bij het kopen van een caravan. Wil je een nieuwe of een tweedehands?

Voor de meesten speelt het prijskaartje een belangrijke rol. Dit is niet altijd terecht. Het klopt dat nieuwe caravans vaak duurder zijn, maar er is erg veel variatie tussen merken en in soorten caravan. Er zijn goedkope merken van prima kwaliteit, maar met simpelweg iets mindere luxe. Dan heb je goedkopere stoffen en kussens en een goedkoper matras. Je hebt niet het geluidssysteem of een kachel van mindere kwaliteit. Maar heb je al die luxe echt nodig?

Of je kunt kiezen voor een enorme caravan met veel ruimte, maar als je met z’n 2en bent is een kleinere caravan ook prima. Een kleinere caravans is bovendien een stuk betaalbaarder. Wanneer je dus naar goedkopere merken en kleinere modellen gaat kijken, is een nieuwe caravan opeens een stuk betaalbaarder.

Tweedehands caravans

Maar een tweedehandsje is natuurlijk nog betaalbaarder. Een caravan kan snel zijn waarde verliezen. Een caravan van een aantal jaar oud is dus al snel een stuk goedkoper dan een nieuwe caravan, terwijl deze nog in prima staat is. Je kunt overwegen om een tweedehands caravan te kopen en de kussens opnieuw te laten bekleden, de gordijnen te wassen en het matras te vervangen. Met een goede schoonmaak heb je dan alle resten van de vorige gebruikers verwijderd uit de caravan. Voor een paar duizend euro heb je op deze manier een prima caravan waarmee je jarenlang kampeerplezier kunt beleven. Zie jij het al voor je?

Vintage caravans

Een steeds populairdere branche in de caravanwereld zijn de vintage caravans. Je koopt dan niet zomaar een tweedehands of derdehands caravan, maar een caravan met karakter. Je betaald voor

Mr green

de sfeer die deze caravan geeft. Deze sfeer past ontzettend goed bij het kamperen, vandaar de populariteit. Het kamperen is het teruggaan naar een simpele manier van leven, zonder de luxe van

een huis. Je leeft in een caravan dichter bij de natuur en geniet veel meer van simpele dingen. Dit is daarom een perfecte manier om te ontspannen en het normale leven even helemaal te ontvluchten.

Een vintage caravan is hierin een stapje verder, waarbij je niet alleen een simpele vakantie ervaring nastreeft, maar ook nog eens terug in de tijd gaat. Bijvoorbeeld naar de jaren ’60, ’70 of ’80. De caravans zijn comfortabel en ontzettend sfeervol.

Welke caravan heeft jouw voorkeur?